Splitkons massivtre

Massivtre i store formater går nå å få kjøpt i fra Splitkon sine nye fabrikk i Modum. Virksomheten har gått i fra småformat til 16 meter lange elementer. Bredden er opp til 3,6 meter og tykkelser er opp til 30 cm.

Elementene har da mulighet til ta åpninger opp til 8,4 meter i bolig uten andre tekniske tiltak. Benytter man ribber i tilegg eller samvirkestøp i betong, kan spennviddene økes til 16 meter.

Etasjeskiller er det ofte svingninger eller rystelser dimensjonerende. I noen bygg vil nedbøyning være kritisk, men da må det være belastninger som står lenge og er store.

Sentralt i bruk av massivtre, er også å sikre konstruksjonen mot brann. I standarden og forskningen har man nøkkeltall for hastigheten en brann ødelegger materialet. Ofte er det brukt en hastighet på 0,8 mm pr minutt. Dimensjonering omhandler også kravet til husets branntekniske levetid. Dette kan være 15 minutter på et enkelt bygg, 240 minutter på seksjoneringsvegger til store bygg. I preakseptert løsning krever det bruk av ubrennbare materialer, men gjennom analyse kan også massivtre oppnå målsettingene i forskriften. Slik kan store konstruksjoner også reises i tre.

Sentralt for å oppnå denne ytelsen, er å bruke et lim som tåler varme. Urea-lim eller MUF-lim tåler varme svært godt. Dette ses i testene på branndører i tre utført i fjor høst. Der ble det brukt 40 mm massivtre som utsettes for en temperatur på 850 grader i 30 minutter. Det klarte dørene å holde i mot nesten i første test. Bildet er fra litt over 28 minutter i testforløpet.