Varmesentral i massivtre

Eidsiva bioenergi avdeling Kongsvinger bygger ny varmesentral. Den 10 MW store sentralen skal gi fjernvarme til byens etablerte infrastruktur. Energikilden er avfallsflis av  trelast og hogstflis.

Akkumuleringstanken isoleres på plassen, da det tok for mye plass under transport

Prosjektet tar i bruk massivtre på nye måter og er støttet på det området fra Innovasjon Norge. Automatisert matekran vil være montert på en trekonstruksjon i bygget, noe som ikke er gjort tidligere. Inneklimaet i et fyrhus utfordrer også trekonstruksjonene hardere, som skaper større behov for gjennomtenkt løsning.

Deler av fyrkjelen er ankommet byggeplass

Det finnes heller ikke varmesentral som bruker trekonstruksjoner i den utstrekning som er planlagt i dette bygget. Nærmeste er en varmesentral i USA som bruker noen trevegger og limtre i bæresystem. I tillegg er det en tilsvarende sentral under bygging i Nord-Sverige.

Store dimensjoner i anlegget skaper utfordringer. Den siste kilometeren ble for krevende, så lasten måtte legges høyere opp på slepet for å kunne ta kurvaturen på veien.

Bygget har et totalt areal på nesten 1700 kvm, og vil være over 17 meter høyt delvis over 3 plan.

Store bygg krever store maskiner for avretting før gulvstøp

Grunnarbeidene utføres av den lokale maskinentreprenøren Melby maskin AS og bygget reises av arbeidsfellesskapet Massive bygg AS. Fyranlegget leveres av danske Verdo A/S. Vi bistår med ingeniørfaglig rådgivning og design av bygg er gjort av Arkitektlaget AS.