Nominasjon i ArchDaily

Prosjekter

Ett av våre tidligere prosjekter er blitt nominert til årets bygg i verdens største nettsted for arkitektur. ArchDaily har mer om dette under denne linken.

Prosjektet er Øyna kulturlandskapshotell, og er et særegent prosjekt i høy standard. Teknisk er det også nyskapende med å ha utkraget trekonstruksjon på 6 meter som danner soverommene på hotellet. Bad og korridor danner motvekten, som ligger under terreng. Prosjektet har fått meget omfattende omtale rundt om i verden.

Bygget har også fått utmerkelsen fra det britisk/amerikanske bladet Build; Award for Excellence in Architecture and Design, Norway, 2021.

Prosjektet er et teamarbeid mellom oss, byggherre Sakshaug, interiørarkitektur Studio Strek, lysdesign Stokkan lys, ventilasjonplanlegging av COWI, brannkonsept fra Sweco, grunnarbeider fra Farbu & Gausen, tømmer og flis fra byggmester Faanes og Gjøgla, rør/varmearbeider fra Jule industrier, ventilasjon fra Hamstad, elektroinstallasjon fra NTE og møbler/interiør fra Fosseng treindustri.

Brannstasjon monteres

Bygninger, Prosjekter

Den nye brannstasjone for Aurskog-Høland kommune er under montering. JaNo Bygg AS er totalentreprenør for prosjektet.

Det 633 kvm store bygget etableres i Løken sentrum. Huset bygges med massivtre fra Nordisk massivtre som ytterligere er bearbeidet i redskapshuset til Jarle Norli, daglig leder hos totalentreprenøren.

Den nye brannstasjonen står på betongpeler, og har en kontinuerlig ringmur som bærekonstruksjonen monteres fast i. Huset vil gi rom for garasjer, vaskehall, kontorer, garderober og lager. Alt over terreng er en trekonstruksjon bygd med Green Building System.

Val grunnskole tar form

Bygninger, Prosjekter

Den nye grunnskolen på Val, Kolvereid tar form. Huset er det andre bygget som bygges i Green Building System ved skolen. To år siden var det flerbrukshall som ble oppført. Nå har driftsorganisasjonen tatt fatt nok en gang på et stort prosjekt de er selvbyggere på.

De får hjelp til grunnarbeidene og tekniske fag fra ulike lokale bedrifter. Dette viser at det er mulig å skape lokale verdier og kompetanse for å løse utfordringer lokalt. Det gir også arbeid i nærmiljøet som samfunnet er avhengig av. Neste uke vil huset være montert. Da er oppgaven å få huset tett til jul. Filmen nedenfor var i fra montasjedag 5.

Styrken i byggemetoden ses både i tiden råbygget kommer opp. Sentralt i å øke levetiden til bygget er å ha minst mulig bærevegger innvendig. Store spennvidder og få søylepunkt gir en frihet både under byggingen, men også til ettertiden når endringsbehovene kommer. Huset blir det første skolebygget under vår regi som får trebasert isolasjon. En isolasjon som hadde sin fødsel i Follafoss, og som Hunton kommersialiserte for to år siden.

Montering varmesentral

Bygninger, Prosjekter

Montering av ny varmesentral for Eidsiva Bioenergi er godt i gang. Det nesten 18 meter høye bygget er krevende med mange detaljer og stram fremdrift. Lykken er at Kongsvinger har mye godt vær!

Rett under takets bæresystem skal det være traverskraner. Disse skal gå på en skinnegang med bæring i tre-konstruksjonen. Toleranser er i høyeste klasse og gjør det krevende når det er så langt opp. Til sammenligning er lavbygget like høyt som fabrikkbygget til Splitkon, et tidligere prosjekt som er gjennomført. Største tillatte avvik er kun millimeter fra teoretiske mål, selv når man er 18 meter over gulvet. Normale loddavvik i vanlige hus eller montasjestandarden for limtre blir for unøyaktig.

Meget nyttige erfaringer høstes inn i prosjektet som vil komme godt med i fremtiden. En av disse er at spesialtilpasninger av elementer og aksesystemer mot husets prosessanlegg fordyrer totaløkonomien. Langt smartere hadde det vært og bygd det tilsvarende mye større. Konklusjonen blir da at arealgrådighet ikke alltid er lønnsomt, hvis det medfører spesialløsninger og økt montasjetid.

Innspurt i Molde

Bygninger, Prosjekter

Prosjektet med nytt idrettsbygg i Molde nærmer seg slutten. Det er nedvasking og komplettering som pågår i ulike deler av huset. Spenningen er stor om man klarer å få alle varene i tide, da denne våren ble ikke som vanlig. Bildet over er fra en sideinngang og rømningsvei mot vest med Romsdalsmuseet som nabo.

Det nye idrettsbygget sitter godt i terrenget, til tross for å ha vegghøyder opp i 17 meter. Landskapet er til god hjelp, når tomta har en høydeforskjell på nesten 9 meter. Huset er likevel stort, da bare skjermtaket over hovedinngangen er over 100 kvm. Totalt bruksareal på bygget er over 8200 kvm.

Over 3000 m3 med trevarer har gått med i prosjektet, der bærekonstruksjonen og parketten er fra Sverige, men alt massivtre og kledninger utvendig og innvendig er lagd flere steder i Norge. Benkeplatene i heltre eik er fra Latvia. Derimot så er det mange produkter som kretskort, lamper, kabler, varmepumper, rør som har reist mye lengre for å komme på byggeplass.

Bygget har et omfattende innhold av rom. 9 ulike idrettshaller/flater er samlet under ett tak. Videre kan det deles opp til 13 forskjellige saler. I tillegg er det et stort utvalg av kontorer, klasserom og garderober.

Selv rømningsveiene blir store når huset blir omfattende. Bildet over viser rømningstrapp i mot øst under arbeid. Ikke alle idrettene i Molde får nye lokaler i dette bygget, men resultatet gir et enormt løft for bredden av idretter i byen. Mange utstyrstunge idretter får dedikerte saler, som gir mer effektiv treningstid til glede for både utøvere og støtteapparat.

Nøyaktig ett år siden startet montering av bygget, og det er lagt ned noen tusen timer siden da. Prosjektet har vært oppe i 60 personer samtidig på byggeplass.

Hotellåpning på Øyna

Kunder, Prosjekter

Øyna kulturlandskapshotell er åpnet. Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og Arne Hjeltnes ivaretok sammen med byggherre sermonien å åpne det nye anlegget for besøkende.

Byggmester Faanes & Gjøgla har sammen med byggherrens venner og bekjente stått på de siste månedene for å bli ferdige. Elektrikker NTE og ventilasjonsentreprenør Hamstad har også jobbet på spreng for å bli ferdige. Prosjektet ble påbegynt bygd for 7 måneder siden etter en lengre tid i planlegging og ikke minst finansieringsavklaring.

Noe arbeid gjenstår, men svært mye er på plass i komplekset som knapt er synlig i landskapet. Største delen av anlegget er bygd under terreng, der rommene henger bokstavelig talt ut av terrenget. 3720 skruer forbinder massivtrekonstruksjonen med den underjordiske betongkonstruksjonen. Trekonstruksjonen krager 6 meter ut av terrenget uten understøtting. Splitkon har levert massivtre til prosjektet.

Innvendig er det benyttet spesialdesignet limtrepanel behandlet med brannimpregnering fra Norsk limtre. Utvendig er det benyttet royal limtrepanel tilsvarende som forrige byggetrinn. Overnattingsbygget er brannteknisk seksjonert fra resten av anlegget og i tillegg internt delt opp i 3 ytterligere brannseksjoner. Hvert rom er i tillegg egen branncelle. Konseptet er å bruke en rå og brutal eksponert betong mot møbelfinish av en trekonstruksjon. Opplevelsen blir derfor spesiel når man går inn i anlegget og gir en unik opplevelse.

Det er eget ventilasjonsanlegg på hvert rom i tillegg til ett for fellesarealer. Vannbåren gulvvarme er lagt i betonggulvet for komfort. Varme og tappevann produseres av to varmepumper.

Lydteknisk er det høy standard som er satt. Lydvindu er installert og hvert rom er fysisk adskilt fra naborommet med lydskillekonstruksjon. Spaltepanel i rommet sammen med teppegulv skal bidra til et stillhet i en ny dimensjon. I korridorer er det brukt A2-klassifisert treull-himling.

Møbler er designet av Studio Strek og produsert av Fosseng treindustri i heltre eik. Det er to tema på rommene, lyst og mørkt rom. Det finnes også suiter i anlegget, bestående av 18 rom fra 37 kvm i høy standard sammen med 2 suiter på nesten 60 kvm. Hodegavler til senger er forsinket i sin leveranse, men ellers var alt av møbler på plass til åpningsdagen.

Varmesentral i massivtre

Bygninger, Innovasjoner, Prosjekter

Eidsiva bioenergi avdeling Kongsvinger bygger ny varmesentral. Den 10 MW store sentralen skal gi fjernvarme til byens etablerte infrastruktur. Energikilden er avfallsflis av  trelast og hogstflis.

Akkumuleringstanken isoleres på plassen, da det tok for mye plass under transport

Prosjektet tar i bruk massivtre på nye måter og er støttet på det området fra Innovasjon Norge. Automatisert matekran vil være montert på en trekonstruksjon i bygget, noe som ikke er gjort tidligere. Inneklimaet i et fyrhus utfordrer også trekonstruksjonene hardere, som skaper større behov for gjennomtenkt løsning.

Deler av fyrkjelen er ankommet byggeplass

Det finnes heller ikke varmesentral som bruker trekonstruksjoner i den utstrekning som er planlagt i dette bygget. Nærmeste er en varmesentral i USA som bruker noen trevegger og limtre i bæresystem. I tillegg er det en tilsvarende sentral under bygging i Nord-Sverige.

Store dimensjoner i anlegget skaper utfordringer. Den siste kilometeren ble for krevende, så lasten måtte legges høyere opp på slepet for å kunne ta kurvaturen på veien.

Bygget har et totalt areal på nesten 1700 kvm, og vil være over 17 meter høyt delvis over 3 plan.

Store bygg krever store maskiner for avretting før gulvstøp

Grunnarbeidene utføres av den lokale maskinentreprenøren Melby maskin AS og bygget reises av arbeidsfellesskapet Massive bygg AS. Fyranlegget leveres av danske Verdo A/S. Vi bistår med ingeniørfaglig rådgivning og design av bygg er gjort av Arkitektlaget AS.

Innspurt på Øynaparken

Bygninger, Kunder, Prosjekter

3 uker igjen til at hotellet skal være ferdig på Øyna. 6 hektiske måneder er lagt bak prosjektet og nå skal trådene samles. Media skriver mye om næringa og prosjektet blir nevnt også i den sammenheng.

De lokale firmaene Faanes & Gjøgla(tømmer/mur), , NTE(elektro), Hamstad(ventilasjon) arbeider på spreng for å bli ferdig. Gran & Ekran(betong) og Farbu & Gausen(graver) er ferdig med sine oppgaver.

Prosjektet utnytter massivtreet sine egenskaper som stiv skive. Det gjør at rommene henger ut fra landskapet med 6 meter, festet inn i bad og korridor. Denne delen av hotellet er i betong og ligger under terreng. 80 tonn er største kraftoverføringen mellom betong og trekonstruksjonen. Prosjektet vil vokse seg bort, når gresset igjen blir grønt utenfor hotellets resepsjon/konferanse og restaurantavdeling. Det eneste som kan ses er ventilasjonstårnet som bryter opp den store flaten som er tilbakeført i landskapet.

Ideen bak designen er å lage et røft miljø under terreng og underbygge opplevelsen av en underjordisk verden. I overgangen til oppholds-rommet blir opplevelsen av utsikt og de finere materialkvalitetene frem-hevet i trebruk. Lokalt produserte eikmøbler fra Fosseng treindustri flettes sammen med høyt detaljnivå på tømmerarbeidene der råvarene kommer fra møbellinjen hos Norsk limtre. Det skaper store kontraster som gjør opplevelsen unik.

Ny ishall i Trondheim

Bygninger, Prosjekter, Systemløsninger

Vi har sammen med Norges ishockeyforbund Region Midt utarbeidet forslag for ny ishall i Trondheim. Fra tidligere har vi også gjort forarbeidet for utredningen til oppgradering av ishallen på Dalgård i Trondheim.

Behovet for mer isflate er betydelig i byen, og det eksisterer 3 innendørs isflater fra tidligere. Trondheim sør er en del av byen som har vokst jevnt siste 40 årene og har mindre anleggsdekning enn andre deler av byen. Det er derfor naturlig å skape mer idrettsaktivitet i denne delen, samt at nabokommunene ligger tett innpå med store befolkningskonsentrasjoner med beskjeden anleggsdekning.

Med beliggenhet inntil E6 og direkte tilkobling til trafikkmaskinen vil tomta være meget attraktiv for regionen sør for Trondheim i tillegg til nærmiljøet Tiller og Heimdal bydeler.

Bygget er designet med kunnskap om svenske ishaller og representerer nye måter å tenke ishall på. Klimaskallet består av en kombinasjon av massivtre og limtre som hovedkonstruksjon, som får i tillegg hjelp av knutepunkter og strekkstag i stål. Takkonstruksjonen er godt isolert og luftet, for å fjerne utfordringen mange ishaller har med strålingsvarme fra takflaten. Erfaringen fra Sverige er at trekonstruksjonen arbeider godt sammen med isflaten for å få et godt innemiljø, samtidig et miljøvennlig byggeprosjekt.

Det store utendørs bassenget er magasin for overvann, men også kjølemagasin for isanlegget. Samtidig er håpet at parkanlegget rundt bygget kan gjøre det attraktivt nærmiljø å samles rundt. Se mer fra videoen lagd av i samarbeid med idretten: